expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Sivut

25.1.2016

Elämä muuttuu ja minä sen mukana

Puolen vuoden hiljaisuus takana.
En tiedä lukeeko kukaan edes enää :) Kirjoitanpa kuitenkin.

Mistä kaikki alkoi? Puolen vuoden superdieetin jälkeisestä elämästä. Siitä on nyt kaksi vuotta kun mun jakso esitettiin tv:ssä. Nyt alkaa elämäkin normalisoitua, vihdoin. Mä alan olla sinut asioiden kanssa. En syytä muita mun epäonnistumisista. Edelleen käyn psykiatrisella sairaanhoitajalla juttelemassa mun ongelmista ja mulle suositeltiin myös psykoterapiaa. Oon vähän kahen vaiheilla sen asian kanssa. Tällä hetkellä ei oo ees rahaa sellaseen hoitoon. Hirveen paljon on asioita seljennyt kun on pohtinut omia käyttäytymismalleja eri asioiden kohdatessa. Mä oon oppinut reflektoimaan omaa käyttäytymistäni, näin hienosti sanoen :D :D
Olo tällä hetkellä on hyvä. Ja nautin siitä.

Neljä kuukautta sitten mut irtisanottiin mun työstä ja alamäki alkoi henkisesti. Syynä irtisanomiseen oli työnantajan puolelta etten ole heidän mielestään hyvä leipuri ja että olen ilkeä ja minua pelätään. Loukkaannuin kovasti tuosta syytöksestä. Onneksi mulla on hyvä tukiverkko ja pääsin suht helpolla ylös kuopasta johon tipuin.
Oikea syy mun mielestäni irtisanomiseen oli käteni. Mulle tuli molempiin käsiin hermopinne ja työnteko oli mahdotonta. Enkä mä sen työn perään itke. En todellakaan! Työ ei tosiaankaan ollut leipomista vaan keittiöapulaisen hommia.
Nyt on toinen käsi leikattu ja toinen odottaa leikkausta. Katsotaan sitten et tuleeko musta enää leipuria.

Syksyllä mun ajattelutapa ruokaa kohtaan muuttui. Mä katsoin dokumentin Cowspiracy ja heräsin. Mä tajusin miten me ihmiset kulutetaan tätä maapalloa ja ajatellaan vain itseämme. Ei muulla väliä kunhan itse selviää tästä helpoiten.
Tiesittekö, että karjatalous saastuttaa tätä maapalloa eniten? Kyllä varmaan tiedätte, koska sitä on toitotettu lähes joka somessa. Ja hyvä niin! Mun mielestä jokaisen pitäis herätä miettimään mihin suuntaan tää maapallo on menossa! Kuitenkin meidän kaikkien jälkikasvun tulisi voida elää tällä maapallolla, eikö?
Mä lopetin naudanlihan ja maitotuotteiden syönnin. Eihän se helppoa oo ollut! Juusto on aina ollut yks mun lemppareista. Ja leipoessa maitotuotteita tulee lähes joka tuotteeseen. Mut mun olo on parempi, oikeesti! Onhan tää vaikeeta kun pitää miettiä miten syödä mut enpä ainakaan omalta osaltani tue maapallon tuhoamista. Totta, mä syön vielä broileria ja munia, mutta ehkä mä niistäkin jossain vaiheessa luovun. En ota mitään paineita siitä.

Ja en haluu paasata kenellekkään. Jokainen tyylillään.

Linssimuhennos

Bataattiburgeri vegepihvillä

Katja

16 kommenttia:

  1. Olipa kiva kuulla kuulumisiasi! Tuolla tavalla nuo ruokajutut varmasti oikeesti muuttuukin kun ajattelutapa niidena suhteen muuttuu, siitä tulee se oikeanlainen motivaatio. Se on kyllä totta että pitäisi noista eläinkunnan tuotteista ihmisten luopua, jotta maapallo voisi paremmin. Tosin en sitä ole itsekään tehnyt, ajatustasolla vasta nämä asiat pyörivät.

    Minullakin on ajattelutapa jotenkin kyllä muuttunut ruokaa kohtaan. Tosin sillä tavalla että kun olen ennen tukahduttanut tunteitani ja murheitani syömällä ja varsinkin kaikella makealla niin nyt se on alkanut väistymään. Oon tuolla Kiloklubissa ollut syksystä saakka ja se on tuntunut hyvältä. Minulla on myös aivan valtavasti liikakiloja (paino tällä hetkellä 153 ja lähtö oli >180), joten syytäkin on saada ajattelutapaa muutettua ;)

    Olis kiva jos päivittelisit kuulumisiasi vähän useamminkin ja nuo reseptitkin kiinnostais... :)

    VastaaPoista
  2. Kiva kuulla että kuulumisiani odotellaan :)
    Reseptejä laitan mielelläni! Kirjoittelen niitä vaikka loppuviikosta

    VastaaPoista
  3. Kiva juttu, että olet palaillut! On muuten herättävä dokkari tuo Cowspiracy. Itse olen ollut kasvissyöjä 15 vuotta, mutta silti dokkarissa oli paljon sellaista, josta en edes tiennyt. Käytän kyllä satunnaisesti maitotuotteita, tai siis jos ostan kaupasta vaikka pullaa niin siinä on maitoa, mutta muuten pyrin käyttämään soijamaitoa esimerkiksi.

    Mun mielestä ei kannatakaan kertarysäyksellä tehdä mitään vegaaniusmuutosta jos se ei sillä hetkellä tunnu vielä siltä että just niin täytyy tehdä, koska pienetkin askeleet ovat aina askelia. Muistan, kun eräs mies minulle sanoi, että hän haluaisi ryhtyä vegaaniksi, mutta tykkää vaan pekonista niin paljon, ettei pysty.
    Mun mielestä on hassua ajatella, että pitäisi olla kaikki tai ei mitään. Voihan sitä elää muuten kasvisruokavaliolla, mutta pitää sen pekonin mukana. Ties vaikka sekin jossain vaiheessa jäisi pois kuvioista.

    Mutta siis toivon että tää uudenlainen ruokavalio tuntuu sulle oikealta ja hyvältä, siltä ainakin vaikuttaa! Ja kuulumisia on kiva tosiaan kuulla.

    Itse asiassa kommentoin nyt vasta ihan ensimmäistä kertaa sun blogiin.
    Mulla on myös mielenterveysongelmia, jotka tosin ovat väistymässä. Mutta ruoan kautta niitä on tullut käsiteltyä, joten olen saanut sun blogista myös vertaistukea, vaikkei tunnetakaan. Ja tykkään sun asenteesta tosi paljon :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että oot saanut mun kirjoituksista vertaistukea! Mä ajattelin ite tosi pitkään et oon ainoa ihminen jolla on tälläisia ongelmia.

      Poista
  4. Ihanaa kun olet palanut paikalle. :)

    Kasvisruokailu on sitä mitä itse mietin vuosia, söinkin silloin hyvin kasvispainotteisesti. Edelleen syön paljon kasviksia ja en käytä maitotuotteita ollenkaan, mutta nauta kyllä kuuluu jauhelihana mun lautaselle, valitettavasti. Lihasta kun yrittää rakentaa niin se proteiini on vaan tärkeää, itse kasvisruokailijana en sitä tarpeeksi saisi kun en voi papuja käyttää.

    Käytän herne-, muna- ja soijapretiinia jauheina, jotain sekin. Ja toivon ettei mun takia elänyt nauta kovin paljoa luontoa tuhoa. Jos se vaikka söisi vaan pikkaisen ruohoa, näin haluaisin ainakin ajatella. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on totta, lihasten rakentamiseen tarvitaan proteiinia. Sun kohdalla vielä kun ei oikeen mikään sovi niin eiköhän toi jauheliha oo sallittua :)

      Poista
  5. Hei. Tänään tuli uusinta Superdieetti jaksosta missä olit. Tosi hyvä jakso!:-) Miten nykyään pyyhkii painon suhteen '

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa, huomasin itsekin että se tuli :D
      Paino on noin kymmenen kiloa vähemmän kuin aloitustilanteessa, mutta tässä koko ajan meen kohti terveempää elämää :)

      Poista
    2. Hieno juttu! Ei koko elämää voi olla dieetillä joten on kyllä vaikeaa löytää kultainen keskitie... onneksi kaikkien ei tarvitse olla Super laihoja :-)
      Terveisin kolmas Runeberg torttu tällä viikolla :-P

      Poista
    3. :D
      Myönnetään, että on tullut pari noita ah niin ihania Runebergin torttuja NAUTITTUA!

      Poista
  6. Ihana kuulla, että oot kans kattonu Cowspiracyn ja se on muuttanu siun ajattelutapoja! Suosittelen sen lisäks kattomaan myös sellasen dokkarin ku Forks over knives (löytyy ainakin netflixistä), lisäsi itelläni kasvisten syöntiä huomattavasti. Jos cowspiration keskittyy maapallon tilaan, forks over knives enemmänkin yksilön omaan hyvinvointiin. Molemmat vaikuttavia dokkareita :)

    Hyvää kevään odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Katson varmasti!
      Samoin sulle hyvää kevään odotusta <3

      Poista
  7. Hei! Katselen tässä vanhaa Jutta G:n ohjelmaa, missä olit mukana �� Sitten kurkkasinkin tänne blogiisi.
    Tollaset ohjelmat on näitä nykypvän satuja. Laihdut kymmeniä kiloja ja sitten yhtäkkiä kaikki koko elämänmittaiset ongelmat häviää samantien ja seisot prinsessamekossa laihana ja täydellisenä elämäsi loppuun asti.
    Toivottavasti jatkat tätä oikesta tosielämästä kertovaa blogiasi. Samojen ongelmien kanssa kamppaillaan. Kyllä tätä siis luetaan.

    Itselläkin on tavoite lisätä kasvisten osuutta ruokavaliossa. Koitan pitää joka vko päivän pari etten söisi mitään eläinperäistä. Kyllä on onnistunut olo sellasen päivän jälkeen!

    Kommentoisin vielä tuota sinulle ehdotettua psykoterapiaa: Se kannattaa varmasti, kunhan löydät itsellesi sopivan psykoterapeutin. Ja terapian kalleudesta: varaa aika sosiaalityöntekijälle, joka arvioi mitä kaikkia tukia voisit siihen saada. V. 16 alusta Kelan korvaus terapiaan on parempi kuin ennen.

    Kamalalta kuulosti tuo entisen työnantasi asenne ja asiat, jotka hän vaan heitti törkeästi päin naamaa. Uskomaton tyyppi! Onneks on entinen pomo ja pääsit pois sieltä!

    Kaikkea hyvää sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos todella paljon tuosta sosiaalityöntekijä vinkistä! Otan heti yhteyttä sellaiseen! <3
      Kaikkea hyvää myös sulle!

      Poista
  8. Ihan mahtavaa tekstiä. Sen hokaaminen että meillä kaikilla on vastuu kaikesta, sen tajuaminen kuinka tuhoamme tätä planeettaa, kuinka kohtelemme tuotantoeläimiäkin, kolmansien maiden ihmisiä.. - tämän hiffaaminen auttaa fiksuja vastuunkantajia monesti kääntymään pois itsestä, estää käpertymästä itseensä ja omiin "ongelmiin". Tsemppii!!

    VastaaPoista
  9. Kiva että olet edelleen linjoilla! Mua hirvittää rehellisesti sanottuna karppausdieetti nykyään, se joka mikä on epäeettistä vetää lihaa ja maitotuotteita niin järkyttäviä määriä. Tuntuu hurjalta, että monelle ylipainoiselle sopiva laihdutusmuoto on ympäristön kannalta pahin mahdollinen. Itse olen jättänyt maitotuotteet käytännössä kokonaan pois terveyssyistä, mutta freerange-kanojen munia menee reippaasti nykyään.

    VastaaPoista