expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Sivut

4.6.2014

Köyhällä ei oo varaa dieetata?

Lehtien sivuilla on tällä hetkellä keskustelua ruoan hinnasta. Viime kesänä mulla meni aika reippaasti rahaa ruokaan kun noudatin Jutan superdieettiä. Meillä käytiin myös monen monet keskustelut ja huutokeskustelut kotona siitä kun ruokaani meni rahaa tuhottomasti. Toisaalta menihän niihin herkkuihinkin rahaa ehkä jopa vielä enemmän. Ne oli kuitenkin yhteisiä, maitorahka vaan mun. 

Tänään mä valitin Facebookissa kun luomukana on niin kallista, että sitä ei voi ostaa kuin ihmiset joilla ei oo väliä mitä ruoka maksaa. Me muut ostetaan sitä kanaa, mikä kärsii koko elämänsä ja sit vielä iltapäivälehtien sivuilla kissan kokoisin kirjaimin muistutetaan meitä kuinka huonoja ihmisiä ollaan, kun hyväksytään tällainen kanojen kohtelu. 
Tähän keskusteluun ystäväni osallistui mielestäni hyvin kirjoittamalla; kasvavaa lasta ja isoa miestä ei pidetä kylläisenä kilolla kasviksia päivässä! Siihen ei kaikilla ole välttämättä aina varaa!
Kukapa ei haluaisi ostaa lapselleen tai itselleen terveellisiä raaka-aineita, suomalaisia vihanneksia ja luomulihaa? Se nyt vaan ei ole mahdollista! 
Mä oon opiskelija ja mun mies työtön. Meidän tulot on niin mitättömän pienet, että on pakko tinkiä, ostaako vihanneksia vai lihaa. Kyllä se viisari silloin kääntyy sen lihan puolelle, kun tosiaan ne kurkut ja salaatit ei sitä nälkää pidä. 
Hiilihydraatit, peruna, pasta ja riisi, on tässä maassa halpaa. Se on huomattu jo nuorena, kun monen päivän ruokana oli spagettia ja ketsuppia. 
Valitettavasti ne hiilihydraatit vaan on juuri siihen kategoriaan kuuluvia, joita tällainen sairaalloisen lihava ei tarvitse... Jollakin sen köyhän on mahansa täytettävä ja silloin se on yliannos hiilaria, ikävä kyllä.

Kaikista kalleinta tuossa dieettaamisessa on mielestäni ne välipalat, iltapalat ja aamupalat. Laktoositon rahka maksaa noin euron. siihen päälle pähkinät, puurot, mehukeitto, leseet ja marjat.. 
Jos mun mies ei olis ollut töissä viime kesänä niin mä en ois oikeesti voinu toteuttaa superdieettiä. Mä laskin, että ton dieetin ruoat pelkästään kustansi noin 140 euroa viikossa. Yhdeltä ihmiseltä. Työttämänä jää noin 500 euroa kuussa rahaa käteen. Ei olis riittäny edes ruokaan rahat. 
Mä en nyt syyllistä Juttaa ja hänen dieettiään mitenkään!!
Haluun tuoda esille sellasen asian, että tää yhteiskunta puoltaa lihavuutta. Terveellinen ruoka on niin kallista, että se on vaan varakkaiden etuoikeus! 
Oikeastaan tää koko maailma puoltaa lihavuutta. Roskaruoka Jenkeissä on halvempaa kuin kaupasta ostetut raaka-aineet. 
Jos kahdella ihmisellä on viikossa rahaa ruokaan noin 50 euroa niin sillä ei syödä terveellisesti viittä kertaa päivässä, ikävä kyllä. Joo kyllähän sitä halvallakin saa ruokaa pöytään! Kaalikeitto maksaa muutaman euron, mutta kuka syö viikon kaalikeittoa, ihan tosissaan??? Ja pitää ihmisen syödä muutakin kuin sitä kaalikeittoa! Itsetehty leipä on halvempaa välipalaa kuin maitorahka ja marjat.. Sad but true....

Miks mä tällästä tässä jauhan? No, haluaisin syödä samaa ruokaa kuin vuosi sitten, koska siitä tuli hyvä olo. Rahaa ei tällä hetkellä vaan ole sellaiseen ja nyt tuskailen, että onko minulla opiskelijana edes mahdollisuutta siihen?
Kertokaa, jos ootte löytäneet vastauksen tähän mun ongelmaan!

-Katja

62 kommenttia:

  1. Olen täysin samaa mieltä! Itsekin tänään kaupassa laskin euroja kun laittelin koriin mustikkakeittoa, tonnikalaa ja salaattiaineksia, erityisesti avokadot meinasi kaataa budjetin. Olisikin ihanaa jos ei tarvitsisi laskea ja miettiä, ostaisi kaapit täyteen hyviä ja terveellisiä juttuja, mutta nyt joutuu tasapainottelemaan vielä tän rahankin kanssa. Niin kun ei jo muutenkin olisi vaikeaa tämä homma! :) Onneksi vielä oon pärjännyt, mutta joskus olisi vaan kätevää ostaa jotain valmiita hampurilaisia 2 eurolla 4 kpl ja sillä pääsisi seuraavaan päivään. Nyt ne pelkät pähkinät jo maksoi tuon, heh! Tsemppiä, kyllä me onnistutaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Sit ois kiva et se ruoka olis myös hyvää kun muuten ainakin mulla menee heti päin persettä koko homma.

      Poista
  2. Katja, olet asian ytimessä!! Mulla on sama ongelma. Olispa ihanaa syödä ite niitä terveellisiä ja eettisiä ruokia, mut ei kyllä näillä tuloilla. Ja valitettavasti ne epäterveelliset ruoat on halvempia. Tai siis just noi potut, riisit ja makaroonit ja vaikka ostais niitä kokojyväversioita, niin melko paljon niitä on syötävä, jos meinaa selvitä sillä koko päivän... Tai sit syö sitä samaa sapuskaa sen 5 kertaa päivässä. Tietääkseni se ei kyllä ratkaise sitä terveellisyysongelmaa... :D Oot kyllä reipas, ku jaksat taistella itelle hyvää oloa! Mä en vielä jaksa. Ehkä parin kkn päästä... Tuu kylään!! ;) <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarvii varmaan alkaa elää puurolla! Se on ainakin halpaa! :D

      Poista
  3. Me vaihdettiin Lidliin ja nelihenkinen perhe (2 aikuista, 2 lasta ja toinen aikuisista maitorahkahirmu) syö 60-80 eurolla viikossa. Kasviksia? Kyllä. Lihaa? Kyllä. Maitorahkaa? Kyllä. En noudata tietenkään mitään kirjaimellisesti, mutta kyllä tuo raha meille riittää. Luomua emme valitettavasti juurikaan osta, eikä aina kotimaistakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä laskin et halvimmillaan mulla menis noin 70 euroa viikossa ruokavalion noudattamiseen. sihen sit vielä ukon ruoat niin aivan liikaa menee rahaa.. :(
      Eli ei nyt ainakaan oo varaa ruokavalion noudattamiseen tai sit pitää jättää jumppailu..

      Poista
    2. 10e pvä.. aika pieniä on annokset ja liha on sika-nauta jauhelihaa.. maitorahka 2*4hlö 5,60e tosin yksikään ei saa olla laktoositon.. sika-nauta j-liha halvimmillaan 2,20e 400g mehukeitto maitorahkaan 2,50e 10,30e pääruoasta puuttuu kaikki paitsi liha, sekä aamu- väli ja iltapalalta puuttuvat esim marjat,pähkinät. Lounas puuttuu kokonaan..
      Täytyy tähän vielä lisätä, että painonhallinassa ei voi käyttää sika-nauta lihaa ja maitorahkan pitää olla rasvaton.
      tässä vaan pieni esimerkki mitä terveellisesti syöminen maksaa..

      Poista
  4. Omasta mielestäni voi syödä terveellisesti halvalla. Ja miten sitten kaikki köyhät ei ole lihavia.. :) Ja se on muutenkin pienillä valinnoilla, esim ostaako täysjyvää vai ei. Ja yksi halpa+hyvä ruoka-aine, mistä saa tehtyä kaikkea mitä jauhelihasta, puolta halvemmalla, on soijarouhe. En tarkoita tätä kenellekään pahalla, mutta tuntuu että aina on joku syy miksi ei voi laihtua tai tehdä jotain. Normaalilla kotiruualla pystyy myös laihtumasn ja pysymään kunnossa, tekee vaikka perussalaatin lisukkeeksi ja ottaa niitä hiilareita vähemmän siihen lautaselle.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kommentti!

      Poista
    2. Tänä päivänä esim. Jenkeissä suuri osa köyhisä on lihavia, koska roskaruoka on halvempaa kuin terveellinen ruoka :/
      Soija on varmasti hyvä vaihtoehto, mutta ei ainakaan minulle. Jos mä aion onnistua laihduttamisessa, ruoan on maistuttava mulle.

      Poista
    3. Heitänpä tässä haasteen viestin kirjoittaneelle ja miksi ei muillekkin. budjetti 100€/vko toteuta terveellinen viikko. Koska puhutaan yleisesti kahdesta tai neljästä hengestä niin sovitaan, että tässätapauksessa heitä on 3 mies, nainen ja esim 5-7v lapsi. oikeaoppinen syöminen tapahtuu kirjojen suositusten mukaan 5xpvä. otetaan hinnat kaupoista ja katsotaan kenellä on halvin kaikkien hyväksymä ruokavalio kasassa.

      Poista
  5. Mä kirosin tänään kaupassa ihan samaa! Oon kylläkin ihan työssäkäyvä, mutta silti sapettaa että nimenomaan terveellinen ruoka on niin kallista! Kävin sunnuntaina kaupassa, meni 70€. Tänään katoin jääkaappiin että taas on tyhjä (toki perustarpeita vielä oli, mutta liha oli loppu). Menin siis uudemman kerran tänään kauppaan tekemään pientä täydennystä jääkaappiin. Muutama purkki rahkaa, mehukeittoa, kanaa, lihaa ja humps johan oli taas kassaneiti pyytämässä 60€ multa! Huh huh.. Päädyin tekemään miehelle ns hiilarimättöä ruuaksi, vaikka toivoisin toki hänenkin syövän terveellisesti mutta esim paketti kanaa riittää juurikin yhteen ateriaan kahdelle ihmiselle! Helpompi tehdä esim makaronilaatikko ja käyttää tasan se yksi paketti jauhelihaa niin ruokaa on taas useammaksi päiväksi. Ihan nurin kurin tää maailma, että mikropitsaa ja hamppareita saa halvalla ja esimerkkinä neljä paprikaa maksoi 3,2€!!! Jäi kauppaan..
    Luulis että kansanterveyden takia olis parempi myydä terveellistä ja halvalla niin ehkäistäis niitä verenpainetauteja, ylipainoa yms.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ton takia just sitä hiilaria käytetään enemmän, koska se on halpaa!

      Poista
  6. Kyllä tuo anonyymin kommentti on myös totta, vaikka pahalta tuntuukin. Ja onhan tässä laihduttukin, itse kukin! Mutta sitten sitä joutuu tinkimään jostain muusta. Monet köyhät ja/tai hoikat myöskin pitävät sen painonsa, eivätkö yritä pudottaa. Tuntuu että se laihduttaminen on kalliimpaa kuin normaali peruselo, koska joutuu aika tarkkaan katsomaan ettei lähde kitulinjalle (koska se ei toimi eikä kestä). Ja ilmeisesti maailmallakin alkaa kääntyä asiat niin päin, että nimenomaan köyhä luokka on lihavia halvan ja helpon pikaruoan takia. Osittain myös siksi ettei ihmisillä ole viitseliäisyyttä tai taitoa tehdä ruokaa itse aineksista... Mutta yhteenvetona: Molemmat näkemykset ovat oikein. Itse huomaan että jos kauppareissulle on 20 euroa tilillä niin aikamoista laskemista se on jos haluaa hyvät, itselle sopivat ainekset (eilen sain tuolla salaattiainekset, pähkinäpussin, pensasmustikoita, tonnikalaa, mehukeittoa ja pakastepinaattikeiton). Mutta jos taas vertaan "aiempaan" elämääni, meni rahaa ulkona syömiseen, herkkuihin, pizzaan, viiniin, yöllisiin nakkikiskaostoksiin :D Eli mielummin köyhä ja terve, ei mene rahat lääkäriin tai hauta-arkkuun muutaman vuoden päästä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on tällä hekellä valinta, syönkö terveellisesti vai käynkö jumpassa.. Kumpaankin ei ole varaa :(

      Olen myös samaa mieltä, molemmat näkemykset on oikein :) Toivottavasti löytyis se kultainen keskitie....

      Poista
    2. Tähän sanoisin ehdottomasti, että jätä jumppa ja syö terveellisesti! Painonpudotuksessa ruokavalion osuus on 80 prosenttia (jos ei enemmänkin). Sinun kokoisella ihmisella laihdutuksen tueksi riittää kävelylenkit ym. ilmainen liikunta, jos ei ole varaa kuntosaliin ja jumppiin. Lenkkeilyyn ja kotireeniin saa vaihtelua halvalla esim. uimisesta ja pyöräilystä sekä talvella ulkolajeista. Näkisin, että pysyvää painonpudotusta varten sinun on opittava syömään oikein, se on tärkein asia.

      Vähän haistan tässä sen, että jumppaaminen on sulle se "helpompi" kahdesta pahasta (ruoka ja liikunta) ja sillä verukkeella valitset sen. En sano tätä pahalla, sillä itselläni on juuri sama tilanne: jumppaan ja salille saan itseni usein, mutta ruokapuoli tuottaa suunnatonta vaikeutta.

      Poista
    3. Mun pointti tässä kirjoituksessa oli kylläkin se, että terveellinen ruoka on niin kallista ettei oo varaa syödä sitä.. Mä syön sata kertaa mieluummin terveellistä ruokaa kuin hiilarimössöä..!
      Tällä hetkellä ryhmäliikunta on mulle todella voimaannuttavaa. En sanois et toinen kahdesta pahasta.

      Poista
  7. Meillä syö 8 henkeä (2 aikuista ja kuusi lasta 1-13v) 700 eurolla kuussa. Aikuiset on yhteensä pudottaneet painoa vuoden alusta 25kg. Syödään rahkaa, lihaa, kanaa, kasviksia, jne jne, lapset enemmän hiilaria kuin aikuiset koska lasten ravintoaineiden tarve on vähän erilainen kuin laihduttavan aikuisen.
    Käytän paljon mm. pakastekasviksia vaikkei se ole varmasti se paras vaihtoehto, mutta se on terveellisistä halvin vaihtoehto :D Valintoja vielä niiden terveellisten valintojen sisällä niin kyllä siitä selvitään!
    Totta kyllä, että jos pitää käyttää esim laktoosittomia tuotteita niin silloin se xtra -maitorahka ei käy, ja kustannukset lisääntyy väistämättä :( Mutta on se laktoositon sokerijogurttikin kalliimpaa kuin tavallinen.........
    Tsemppiä joka tapauksessa Katja sinulle! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tsempistä!
      Teidän hyvien neuvojen avulla varmasti onnistuu! <3

      Poista
  8. Paketillinen kaurahiurtaleita maksaa 49 snt, siitä keittää ainakin 2 viikon aamupuurot, leseet maksavat 69 snt paketti ja siitä riittää kolmeksi viikoksi ( 10 g/päivä) Ja kesällä mars metsään poimimaan mustikoita ja vadelmia, ne ovat ihan ilmaisia. Itse käyn mielellään kaupassa juuri ennen sulkemisaikaa, sieltä saa usein kanaa, jauhelihaa jne 50 snt-1 e paketti, kun viimeinen käyttöpäivä on käsillä. Kasvikset lidl:stä, paljon halvempaa. Kannattaa käyttää sesongin kasviksia, esim nyt tomaatit halpoja. Ja edelleen sieltä Lidl:stä saa pakastevihanneksia halvalla.
    Varmasti tulee halvemmaksi syödä terveellisesti, kuin pizzaa, karkkia, jätskiä jne.

    Tiedän, että laihduttaminen ja painonhallinta on tosi vaativaa, itsekin olen laihduttanut elämäni aikana ... aika monta kertaa...
    Korvien välistä se lähtee :)
    Tsemppiä Sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tsempistä <3
      Viime vuonna kerätyt marjat kesti hyvin tammikuuhun asti. Sain ne säännösteltyä hyvin kun jaoin ne valmiiksi 100 gramman pusseihin. Sama urakka tänä vuonnakin niin on jotain terveellistä pakkasessa :)

      Poista
  9. Just tästä syystä en orjallisesti noudata SD-ohjeita; ei pähkinöitä, ei leseitä, jauhelihasta lähtee mukaan yleensä se halvin ja isoin pakkaus joka on sika-nautaa ja rasvaa on "hirvittävät" 23%, kanaa ostan usein marinadissa josta pesen ylimääräiset pois, vihanneksissa on joskus pakko tyytyä pakasteversioihin (riippuu ihan hinnoista ja kaudesta), rahkaa en pysty vetämään kuin kerran päivässä ja silloinkin huijaan rahkajogurtilla, marjoja saa kohta onneks torilta halvalla ja niitä pitääkin lyödä pakastin täyteen. Proteiinijauhe ja -pudding säästää budjetista aika paljon verrattuna proteiinipatukoihin, ihan vinkkinä että Mannisen Pudding lyö Fastin version noin 600-0, tätä "dieettaajan" jacky-makupalaa syö ihan mielellään ;)

    Luovin siis ja yritän selvitä halvalla, onneks toinen osapuoli tässä taloudessa pärjää vähemmällä ja syö usein samaa ruokaa hiiren annoksia + hiilarit, mutta se onkin vasta vähän yli 2vee...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä viitaten Mannisen puddingiin! Täytyypi sijoittaa siihen :) Pudding on ainakin minulle tosi hyvä välipala, koska pitää nälkää ja vie makeanhimon pois!

      Poista
  10. Olet ihan oikeassa, Katja. Terveellinen, suomalainen ruoka maksaa aivan järjettömän paljon, vaikka ei luomua ostaisikaan. Saksalaista sianlihaa saa halvalla, mutta suomalaisen hinta on euroaikana kallistunut todella paljon, kana ei ole enää halpaa lidlissäkään ja vähärasvainen jauheliha on aina kalliimpaa kuin se rasvassa lilluva sika-nauta. Vihannekset ja hedelmät maksavat hirmuisesti, vaikka ovatkin ulkolaisia. Olkoon soijarouhe miten hieno elintarvike tahansa, itse en siitä ruokaa laita, minusta se ei kuulu normaaliin kotiruokaan.

    Minua ärsyttää nämä kaikkitietävät, jotka kommentoivat, että ylipainoisilla on aina joku syy, miksi ei voi laihtua. No kun ne syyt ovat ihan todellisia! Ei se ruoan hinta tietenkään ole ainoa lihomisen syy tai laihtumisen este, mutta kyllä se vaikuttaa vähävaraisilla. Ja jos jo lapsuudessa ruoka oli mitä sattui, halpaa sikanautaa ja tarjouslenkkimakkaraa kylmänä ja nälkään ahmimista, niin siinähän on luotu loistava pohja terveelliselle ruokavaliolle ja syömisen hallinnalle! On helppoa kommentoida ja kritisoida ylipainoisia, kun itse on normaalipainoinen ja kaikki perusasiat ovat olleet kunnossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä kanssasi soijarouheesta! Syön mieluummin sitä rasvassa lilluvaa sika-nautaa!
      Totta, ruoan hinta vaikuttaa.. En olisi siitä muuten kirjoittanutkaan.. Se, että elän 500 eurolla kuussa ei ole laiskuuttani tai johdu lihavuudestani. Se on valtion päättämä määrä, jolla työtön opiskelija pärjää. :/

      Poista
  11. Mun on pakko ottaa osaa myös tähän keskusteluun. Alkajaisiksi kerron että olen tähän mennessä laihduttanut 50kg, viimeiset 15kg on vielä jäljellä. Viimeisimmät 20kg on menty just niillä superdieettiohjeilla. Eli tiedän mitä ruokia se sisältää.

    Marinoimaton kanapaketti on kalliimpi kuin marinoitu, mutta siinä on yleensä myös enemmän sitä kanaa, koska 30-40% pakkauksen painosta ei tule siitä sokeriliemestä. Ja diettaajalle (SD-ohjeen mukaan) riittää yhdestä paketillisesta kanaa 2-3 päiväksi. Eli jos paketti maksaa 6-8€, ei päivähinnaksi muodostu mitenkään älytön summa. Sama pätee jauhelihaan, jos parempi ja vähärasvaisempi jauheliha on sen 1-2€ kalliimpi, niin eipä se dieettaaja syökään sitä samaa määrää kuin "tavallinen normaalipainoinen". Vihanneksia saa halvalla, jos viitsii käydä useammassa kaupassa viikolla, lidl ja muiden kauppojen tarjoukset tutkin joka viikko ja haen sieltä missä on halvinta. Pakastevihanneksia käytän myös, jos ei ole hyviä tarjouksia. Lesitiinirakeet oon kokenut melko turhiksi vaan käytän tilalla ihan perinteistä rypsiöljyä, ei se maistu miltään rahkan seasta ja on paljon edukkaampaa kuin ne rakeet. Leseet on aivan naurettavan halpoja vaikka ostankin luomua! 800g pussi maksaa alle 3€ ja siitä riittää aika monta annosta, kun päivässä kuluu 20-30g! Ainoa mikä on oikeasti kallista on ne pirun cashewt, mutta sekin pussi tulee ostettua palkkapäivänä, jos loppuu ennen ku on varaa ostaa lisää, ni öljyä loraus ruokaan, ni tulee ne rasvat niinkin. Marjat kerätään kesäisin pakkaseen anopin avustamana ja niitä oman viitseliäisyyden mukaan riittää kyllä pitkälle seuraavaan kevääseen.

    En asu yksin vaan miehen kanssa. Mies ei ole ylipainoinen, mutta tukee mua täysin tämän projektin kanssa ja kiltisti syö ihan samaa ruokaa kuin mäkin. Keitän yleensä riisiä/pastaa/perunoita miehelle lisukkeeksi, että ei annokset jää liian pieniksi. Kyllä meillä menee paljon vähemmän rahaa ruokaan nyt kuin ennen projektia. Maanantain kauppalasku joka viikko prismassa on 40-50€ luokkaa. Viikolla jos tarvii täydentää, niin se on 10-30€ lisää. Eli reippaasti alle 100€ viikossa ja tästä syö kyllä ihan kaksi aikuista ihmistä itsensä kylläisiksi. Rahaa jää säästöön kun kaappeihin ei tankata juustoja, makkaroita, leipää, mehua, jäätelöä, karkkia, sipsiä tai muuta ylimääräistä.

    Itsekin mielellään ostaisin enemmän luomua ja kotimaista, mutta kaikki on valinnoista kiinni. Kyllä ne rahat saa riittämään kun haluaa ja on tuki kotoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ihan hyvä pointti. Mekin seurataan Lidlin tarjouksia (ja muitakin) ahkeraan. Esimerkiks paikallisessa K-ketjussa aika usein on lohi hyvässä tarjouksessa niin käyn hakemassa sen sieltä. Silloin kun sitä rahaa ei oikeasti ole käytettävissä (laihdutin pitkään kotihoidontuella) niin näppärä keinot keksii. Mulla on aina pakkasessa esim. Lidlin ruusukaaleja iso pussi, joista nappaan sitten kattilaan sopivan määrän. Ostan myös pakkaseen usein -50% juttuja ja käytän niitä sitten tarpeen tullen.

      Poista
    2. Just näin, leivät, leikkeleet ja juustot kun jättää kauppaan tulee jo aika paljon säästöä.

      Poista
  12. No eikö se ole ihan totta että aina löytyy nimenomaan se TEKOsyy.. Jos oikeasti haluaa niin kyllä siihen keinot keksii. Enkä halua alkaa aiheuttamasn tässä riitaa ja mielestäni kaikki saavat olla sen kokoisia kuin haluavat, mutta se särähtää omaan korvaan jos puhutaan että kyllä mä haluaisin, mutku.. Sama pätee vaikka tupakoinnin lopettamiseen.. Ja kyllä, olen itse normaalipaioinen, mutta miesystäväni on nyt laihtunut 15kg, syödään terveellisesti sekä edullisesti. Ja välillä voi herkutellakin. Mutta kaikkea hyvää tulevaisuuteen Katja, nämä ei kohdistu suoraan sinuun, vaan puhun yleisesti ylipainosta ja laihdutuksesta.

    VastaaPoista
  13. Hei noista pähknöistä sellainen vinkki, että kannattaa tosiaan tehdä hintavertailua niitä ostaessa. Monet valmiiksi pussitetut pähkinät saattavat olla kilohinnaltaan 30-40 euroa. Itse huomasin, että S-marketissa, prismoissa jne. myytävät irtopähkinät (löytyy yleensä karkkiosaston kupeesta) ovat kilohinnaltaan vain 14,95! Ja sieltä löytyy siis ihan tavallisia cashew, pistaasi ja saksanpähkinöitä ilman mitään paahtamisia tai lisättyjä aineita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eksyin toisen blogin kautta tänne ja aloin seuraamaan ketjua. :) Vertailin muutama viikko sitten Punnitse & Säästä -kaupan sekä Prisman pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä. Hintaero oli melkoinen: mieluummin ostan mm. kuivatut marjat ja hedelmät PS:stä, hinta oli noin 25€/kg, kun Prismassa joissakin tuotteissa huiteli kilohinta 100 euron kieppeillä.

      Kuten joku tuolla aiemmin mainitsikin, niin mm. se broikku kannattaa ostaa nimenomaan ilman marinadia. Juttailija syö siitä kuitenkin sen 2-4 kertaa/paketti ja kilohinta huomattavasti halvempi. Itsekin juoksen tarjouksien perässä Lidlissä, Citymarketissa ja Prismassa. Iltaisin kannattaa käydä tsekkaamassa pienempien kauppojen lihahyllyt - sieltä löytää paljon tarjouksesta näitä terveellisempiä (vähemmän suosittuja) tuotteita. :)

      Tsemppiä projektiin!

      Poista
  14. Pakko kyllä tähän kirjoittaa ja samalla vähän ihmetellä, miten ihmeessä yksi ihminen voi syödä noin kalliisti? Minusta 100 euroa viikkon yhdelle ihmiselle on yksinkertaisesti LIIKAA, 50 e on myös rajoilla. Itse olen opiskelija ja laihduttanut tammikuusta lähtien ja ruokaan minulla menee viikossa rahaa n. 30 - 35 euroa. Ja KYLLÄ, ostan kaupasta maitorahkaa, jauhelihaa, kanaa, kasviksia, hedelmiä ja joskus jotain pientä herkkuakin, kun mieli tekee. Mua oikeasti ihmetyttää, kuinka paljon ihmisen täytyy syödä, jotta noin paljon rahaa saa kulumaan? o.o (huom. en tarkoita loukkauksena, sillä en tarkalleen tiedä, miten/milloin/kuinka paljon superdieettaja syö).. itse olen kuitenkin onnistunut laihtumaan noin 10 kiloa kevään aikana hiljalleen :) joten uskon ja väitän, että tuolla 40 eurolla viikossa ihminen saa tehtyä itselleen ihan terveelliset ruuat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minunkin mielestäni yli 100 euroa viikossa on järkyttävä määrä rahaa ruokaan viikossa! Itseasiassa nyt vasta laskin paljonko minulla meni viime kesällä rahaa dieettaamiseen ja olin aika järkyttynyt! Okei, eihän sitä rahaa mennyt muuhun, mutta jos olisin tänä kesänä aloittanut superdieetin niin mulla ei olisi ollut varaa siihen.. :/
      Siksi mä kirjoitin tän kirjoituksen, koska haluan saada muilta vinkkejä :)

      Poista
  15. Itse olen opiskelija ja tuesta ei jää laskujen jälkeen mitään, töitä teen niin että saan n. 200e kuussa, millä ostan siis ruuat. Ostan pääsääntöisesti Lidlistä ja syön salaatteja, rahkaa, kanaa, jauhelihaa, kalaa, hedelmiä... Mielestäni keskityt liikaa siihen, että ei ole varaa noudattaa sd-ohjeita pilkulleen. Ei sillä ole oikeasti väliä syötkö 10% jauhelihaa vai 17%, jos vaihtoehtona on valmishamppari tai puolikas pussi makaronia. Samoin rahkoissa ei ole ehkä niinkään väliä onko siihen päälle varaa kaikkiin leseisiin, ihan hyvin voi syödä mehukeitolla tai mehutiivisteellä maustettua rahkaa. Vaikkakin vehnäleseet maksaa muistaakseni vähän päälle euron. Vähälläkin rahalla voi syödä terveellisesti ja maistuvaa ruokaa, mutta se vaatii vähän vaivaa. Olisihan se kiva ostaa kaikkia leseitä, pähkinöitä, lohta jne, mutta ihan yhtä hyvää ja terveellistä on kuitenkin vaikkapa seiti, puuro ja porkkanaraaste salaatin sijaan. Itse olen myös huomannut sen, että nimenomaan kun ei osta kokoajan jotakin suklaapatukkaa tai mehua/limsaa, on kummasti rahaa ostaa välillä vaikka pähkinöitä tai tuoreita marjoja...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä ylläolevan anonyymin kanssa. "juttailu" ei ole ainoa tapa laihtua, eikä myöskään ole mitään tarvetta puputtaa "maagista" viittä-kuutta kertaa päivässä.Vähempikin riittää. Kevyttuoteiden sijaan voi vallan mainiosti syödä niitä normirasvaisia. Ruoka ON aivan hiton kallista, mutta vetoaminen siihen että ei pysty laihduttamaan ON TEKOSYY. Netistä löytyy myös eri blogeja yms.tietoa (martat!) miten kokataan vähällä rahalla.

      Poista
    2. Tässä kahdelta edelliseltä täyttä asiaa. Hifistely pois ja perusruuat kehiin. Ei se laihduttaminen tosiaan ole mikään joko tai meininki, eli joko 10 % jauhelihaa tai se valmishamppari. Varmasti järkevämpää syödä normirasvaista tarjousjauhelihaa kuin hampparia. Ja niitä kasviksia kaupasta mitkä on tarjouksessa milloinkin.

      Poista
    3. Mä opiskelen työttömyystuella ja en saa sen lisäksi työskennellä. Rahaa ei kauheasti laskujen jälkeen jää. Ehkä mä keskityn liikaa superdieettiin, mutta se on ainoa dieetti, jonka avulla olen laihtunut.. Ja syy miksi hain alunperinkin ohjelmaan oli etten yksin siihen pysty..

      Poista
    4. Mutta tilanne on se ettei sulla (tällä hetkellä) ole varaa siihen. Ehkä kuitenkin kannattaisi nyt keskittyä siihen päänupin hoitamiseen ja jättää tarkka ohjeistus pois vaikka miten sitä haluaisit noudattaa. Mitä enemmän saat pääkoppaa kuntoon, sitä paremmin sujuu laihdutus myös ilman "juttailuja" (been there, done that). Jos nyt takerrut siihen käsitykseen että "vain superdieetti laihduttaa, mutta mulla ei ole varaa siihen", niin helposti johtaa "anti mennä"-asenteeseen. Itse olen ollut ylipainoinen lähes koko elämäni ja onnistuin pysyvästi laihtumaan VASTA kun sain hoidettua päänuppia kondikseen. Oli ihan sama mitä menetelmää käytin, onnistuin kyllä laihduttamaan mutta kaikki tuli ennemmin tai myöhemmin takaisin koska en millään tavalla/tarpeeksi keskittynyt henkiseen puoleen. Sitten kun alkoi pää selkeytymään, niin lähti laihdutuskin sujumaan.

      Poista
  16. Heippa Katja!

    Mulla tuli mieleen nyt vähän kapinallinen ajatus enkä todellakaan tarkoita neuvoa tms, mutta: söit superdieettiruokaa ja liikuit, kilosi tippuivat hyvin, mutta alkoivat hiipiä takaisin. Olisiko niin, että erittäin tiukka superdietti on vain vähän liian "kaukana" normielämästä? Kaikki prodejauheet jne ovat mun mielestä sikamaisen kalliita ja jos ihan hulluja tavoitteita ei ole itselleen lihaskasvun suhteen asettanut, niin normaaliruoka antaa kyllä aika monelle ne tarvittavat protskut (rahkaa, kaniksia, lihaa, kalaa). Jauhepussin hinnalla ostaa aika monta pakettia esim. jauhelihaa tai kanaa.

    Olisiko mahdollista ja vaikka apua saaden hakea sellaista normiruokaan perustuvaa perusterveellistä linjaa, jota aidosti pystyt lopun ikääsi noudattamaan? eihän se kovin nopea tapa ole tehdä muutosta, mutta antaisiko se mielelle enemmän aikaa sopeutua kuin puolen vuoden pikarääkki tiukasti ohjattuna? En tosiaan tiedä, mutta juolahtipa vain mieleeni.

    Ihan samaa mieltä olen kanssasi ruoan hinnasta. meillä nelilapsisessa perheessä rahaa uppoaa ruokaan tolkuttomasti vaikka emme tarvitse esim. allergioiden vuoksi eriskoistuotteita. Lidlin rahka on hyvää ja edullista, en tiedä saako laktoosittomana. Myös sokeroimaton marjakeitto siellä on hyvää. Kasvikset ovat kesällä onneksi edulisempia ja koetan säästää sillä, että ostan kausikasviksia ympäri vuoden. Eli ei kotimaista tomaattia talvella, vaikka mieluummin jotain mikä mummolan laarissa olisi satavilla siihen aikaan vuodesta (syksyllä korjatut porkkanat esim). Marjoja poimitaan pakkaseen syksyllä ja niitä pitkin talvea syövät sitten kaikki.

    Konkurssi siitä seuraisi jos pelkkää lähi+luomuruokaa kaiken aikaa söisi, niillä määrillä joita meidän lauma vetää. Valitettavasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka,
      Samaa oon miettinyt itsekin. Mä en vaan jotenkin löydä sitä punaista lankaa ite ja superdieetin ruokavaliohan mulla olis jo valmiina.
      Mä haluaisinkin elää ihan normaalia elämää ja syödä normaaleja ruokia. Musta vaan tuntuu et tarvin sen ruokavalion jääkaapin oveen, mitä noudatan pilkulleen.

      Poista
  17. Sannan kanssa samoilla linjoilla; nimim. sovelletuilla SuperDieetti-ohjeilla -18kg. Mä nimenomaan sovelsin sen takia, etten pystyis loppuelämääni tota tiukkaa linjaa vetämään, siks lautaselle päätyy oliiveja ja fetaa ilman omantunnontuskia. Ja vaikkei mulla enää olekaan mitään pudotustarvetta niin silti tulee aina mietittyä esim reissun päällä että mitä vois syödä, miten rakentais järkevän ruoka-annoksen esim huoltoasemalla, mitä voi kotoa ottaa mukaan, millaiset välipalat on helposti saatavilla muualla kuin kotioloissa, jos ei oo jääkaappia jne. Eli kun se iskostuu osaksi ns. normaalia syömistä niin ei tuu lipsuttua joka päivä mihinkään turhaan.

    Oonkin kaikille sanonu, että lopettakaa se laihduttaminen ja ruvetkaa syömään! Mulla yh-arjessa ei oo kovin monia kunnollisia treenimahdollisuuksia (siis en pääse salille/juoksemaan niin usein kuin haluaisin) mutta silti puolessa vuodessa -18kg on ollu ihan helposti saavutettavissa (BMI 30 -> 23). Laskin, että kuntosalikertoja eilinen mukaan lukien on ollut yhteensä 12, juoksulenkkejä Sportstrackerin mukaan saman verran.

    Toki arkisin tulee aktiivisesti peuhattua ton skidin kanssa mutta on tolla "suurinpiirtein-SuperDieettia-kohti" -ruokavaliolla ollut iso merkitys.

    Mitä jos soveltaisit vähän niitä ohjeita ja löisit ne jääkaapin oveen?

    VastaaPoista
  18. En jaksanut nyt lukea ihan kaikkia kommentteja läpi, joten toivottavasti en ihan hirveästi toista muiden sanomisia. Mulla on kuitenkin kokemusta Superdieetti-nettivalmennuksen toteuttamista eritttttäin tiukalla budjetilla vuoden 2013 keväällä. Olin työtön opiskelija ja rahaa oli todella vähän käytettäväksi elämisen peruskustannuksiin kalliin vuokran vuoksi. Ruokavaliosta en silti tinkinyt, kertaakaan. En suostunut. Omat vinkkini (konkreettiset sellaiset) ovat:
    ~ joko Lidlin 500g purkki rasvatonta maitorahkaa tai vastaava X-tran purkki. Halpismerkit käytössä siis.
    ~ mehukeitto halvinta Lidlissä
    ~ parsa- ja kukkakaalipakasteet muistaakseni 800g pakkaus Lidlissä euron jommalla kummalla puolella, älyttömän edullista
    ~ Rainbow-merkkiset lihat yleensä halvimpia – itse ostin kanaa tai jauhelihaa, ei mitään luksusta
    ~ hiilarilähteenä makaroni tai peruna, koska ovat edullisia
    ~ ei mitään maailman värikkäintä salaattia, vaan tarvittaessa vaikka vain kurkkua oheen tai pelkkää jääsalaattia
    ~ pakastemarjoissa Rainbow jälleen edullisin

    Noistahan se Superdieetin runko pääasiassa muodostuukin. Kananmunista vain isoin ja samalla halvin paketti, mitä löytyy ja kaurahiutaleet eivät maksa paljoa per pussi, mutta kestävät kauan. Vehnäleseitä en syönyt missään vaiheessa dieettiä, mutta hyvin meni silti. Ja tärkein, mitä itse noudatin oli se, etten syönyt muruakaan yli ruokavalion. Siihen ei vain ollut varaa! Ateriat oli tarkkaan laskettu ja päivän aikana oli todellakin varaa syödä vain se kaksi kertaa lihaa ja kolme kertaa rahkaa, that's it. Hifistelemään en lähtenyt, mutta näistäkin raaka-aineista sai silti mielikuvituksella keksittyä ties minkälaista ruokaa, joita olen sitten laittanut eteenpäin blogissani (http://go-eve-go.blogspot.fi) muidenkin hyödynnettäväksi.

    Toivottavasti tämä auttaisi! :) Yritin ainakin ihan konkreettisesti nyt pukea sanoiksi sen, että kokemusta todellakin löytyy ja silloin täytyy olla kekseliäs ja nähdä vaivaa kulkeakseen eri kauppoihin tarjousten perässä. Sen vielä sanon, että Superdieetin aikana en käynyt missään jumpissa, vaan tein kotitreenit kotona ja yhdistin lenkkeilyn siihen kaveriksi. Ruokavalio merkkaa kuitenkin paljon enemmän kuin liikunta, joten suosittelisin sullekin ruokavalioon panostamista ja jumppien unohtamista hetkeksi aikaa, kunnes taloustilanne toivottavasti paranee. Tsemppiä!!

    VastaaPoista
  19. Terapia on ollut itelle maailman paras asia. :) Perusasiat on saatava kuntoon ja selkeiksi, että voi keskittyä "hifistelyyn", eli ruokavalioon.

    VastaaPoista
  20. Moi Katja!
    Sama tilanne, pahaa tekee ostaa ruokaa välillä.. oon kans FF:lla, joten pitäis pystyä noudattaan ruokavaliota. Olisi hieman noloakin joutua valmentajalle sanoa ettei ole varaa.. rahatilanteen takia olen kuitenkin päätynyt siihen, että ostan kyllä naudan jauhelihaa myös rasvaisempana versiona. Siitä on myös usein tarjouksia, joten pakastin silloin täyteen :) meillä ylipainoisilla harvemmin tuo rasva on ongelma painonpudotuksessa (varsinkin kun se määrä prodeissa on n.100g aterialla - ei siis kaafa mitään), ne hiilarit on se ongelma. Tumma riisi ja peruna on ruoalla parhaat/nälkääpitävimmät hiilarilähteet.

    Aamupala- ja välipalarahkaan suosittelen ratkaisua heittää rahka (itse ostan lidlistä puolen kilon paketin mikä halvinta, tosin ei laktoositon jos sitä tarvitset) blenderiin, soijalesitiinit sekaan (tai vaikka mct öljyä mikä on mautonta mutta hyvää rasvaa), marjat (jos oot kerännyt ne metsästä, halpaa on) ja lisäks banaani (mikä on halvimmillaa alle euron kilo). Lisäks leseitä (tai jos sulla kaurapuuro erikseen niin niit ei tarvii) ja smoothieksi. Tällainen on helppo ottaa myös välipalana mukaan shaikkerissä ja imeä pillillä :)Jos ei joskus oo marjoja, voi laittaa vaikka ananasta purkista mut pidemmän päälle sekin tulee kalliiksi.

    Munakkaissa en henno heittää keltuaisia, ainakaan kaikkia roskiin, koska niissä paljon hyviä ravintoaineita. Ei se elämä siihenkään oo kaatunut.

    Pidä kiinni tosiaan siitä rungosta, mutta anna vähän löysää noissa joissain jutuissa jotta pääset edukkaammin. Nyt kesällä saa halvalla kurkut ja tomaatit (varsinkin lidlistä). Olen niiden määrissä vähän tinkinyt mutta ravintoaineiden takia niitä koitan syödä. Rasvat kannattaa pitää mukana koska hillitsee parhaiten nälkää eikä tule hiilarihimoja niin pahasti. Kyllä se siitä. Tsemppiä! :)

    VastaaPoista
  21. Kiitos kaikille tasapuolisesti vinkeistänne ja kommenteistanne <3
    Te lukijat olette korvaamaton apu mun taipaleella!
    Hienoa, että on saatu aikaiseksi näin paljon keskustelua ruoasta! Jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseesnä ja siksi julkaisenkin kaikkien kommentit, jopa ne joiden kanssa en olisi samaa mieltä :)
    Kiitos vinkeistänne!
    Otan ne kaikki talteen ja yritän sumplia tätä mun ruokavaliota mahdollisimman halvalla, mutta samalla terveellisellä tavalla tehdyksi.
    Kiitos tsempistä <3 Siihen en koskaan kyllästy :)

    VastaaPoista
  22. Moi Katja.

    En kaikkia lukuisia kommentteja lukenut, mutta ajattelinpa lyhykäisesti vain suositella sinulle Antti Heikkilän kirjoja. Ja ylipäätään siis hänen "ruokafilosofiaansa" tutustumista. Oikeasti, itse olen kokeillut elämäni Superdieetin kaltaista syömistä (Fitfarmin ohjeilla ja treeneillä), ja itseni ne kyllä vetivät aika piippuun. Minulla ei ole ylipainoa ja liikun paljon niin salilla kuin lenkkipoluillakin), ja taustalla on oikeastaan hyvin monenlaisia ongelmia syömisen ja itseni kanssa... Ajattelin "terveellisen" superdieetin olevan hyvä ratkaisu, mutta minulle se ei pidemmän päälle sopinut.

    Nykyään en juurikaan syö viljatuotteita, ja aamupuuron olen vaihtanut 2-3 munan munakkaaseen (voilla tai kookoksella paistettu :)), ja muutenkin en enää suostu pelkäämään rasvaa, sillä ihmiselle se on elintärkeä aine. Juon punaista luomumaitoa lasin päivässä ja joskus herkuttelen tinkimaidosta tehdyllä hyvällä juustolla tms, tässä siis muutamia esimerkkejä ruokavaliostani. Kreikkalainen jogurtti 10 % rahkaan sekoitettuna on mulle toimiva iltapala. Tiesitkö esim., että pelkällä proteiinilla et oikeasti tee mitään, ellet saa sen kanssa samalla rasvaa?

    Eniten olen iloinnut siitä, että olen löytänyt tasapainon. Luonnollisten rasvojen ja ruokien syöminen on poistanut tyystin himon ahmia makeaa tai ylipäätään himon ahmia, josta olen kärsinyt aiemmin, vaikka olisin kuinka syönyt "terveellisesti" fitness-ruokavalioiden mukaisesti. Painoni on aina ollut jänähtäneenä tiettyyn lukuun, vaikka olen kuinka ollut fitness-ruokavaliolla ja treenannut tunnollisesti. Nyt, kun ole alkanut syödä oikein, on painostakin lähtenyt ne muutamat kilot veks, jotka itseäni ovat vielä häirinneet. Treenaan ihan kuten ennenkin, nauttien ja kehittyen.

    Tiedän, että jotkut tästä mielipiteestä vetävät herneet nenään, mutta tällainen fitness-syöminen ei välttämättä ole todellakaan kovin järkevää saati terveellistä loppupeleissä. Toki terveellisempää kuin hampparien ja sipsien mättäminen, mutta mutta... Näin meitä huijataan, kauniisti sanottuna. Ei ihmisen tarvitse olla 3 tunnin välein syömässä tarkasti kellon mukaan, jos ravinnosta saa kaikkea tarpeellista.

    Mutta vinkkinä: luepa Antti Heikkilän kirjoja. :) Vaikkapa vuonna 2005 ilmestynyt Ravinto & Terveys, joka on hyvä perusteos häneltä. Oikeasti terveellisen ja hyvää tekevän ruuan ei tarvitse olla monimutkaista, eikä kaikenmaailman lisäravinteita ja -aineita tarvita!! Toki, vaikka ruuan ei tarvitse olla monimutkaista ja kallista, niin silti kannattaa kiinnittää huomiota ruuan laatuun. Esim. liha ja kananmunat: vääränlaisella ravinnolla kasvaneet eläimet eivät juurikaan tuota mitään hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos kommentistasi!
      Pistän korvan taakse kirjavinkkisi! Ensi kerralla kun käyn kirjastossa etsin sen käsiini :)
      Kyllähän toi fitnessbuumi on vallannut Suomen. Sen huomaa maitorahkahyllyllä :D
      Minäkään en pelkää rasvaa, sitä jokainen ihminen tarvitsee. Mä pelkään sokeria!!! Se on turhaa ja sitä on joka paikassa!

      Poista
  23. Rohkenenpa väittää, että ylipainoinen pystyy laihtumaan ilman dieettejä. Ilman huikeita liikuntamääriä ja jopa ilman sitä pyhää maitorahkaa (!). Tarvitaan harmaan sävyjä siihen mustavalkoiseen ajattelumalliin ja maukasta ruokaa lautaselle. Katsotaan, että syödään tasaisesti ja proteiinia ja kasviksia saadaan sopivasti pitkin päivää. Herkkujakin saa syödä ja pitää syödä. Liikuntaa nautittavaasa muodossa. Valitaan pääosin täysjyväisiä viljatuotteita ja pidetään aterialit tasaisena. Ei kielletä mitään ruoka-aineita vaan syödään hyvää ruokaa. Fitness-buumi on pilannut ihmisten maalaisjärjen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voit olla oikeassa, että fitnessbuumi on vienyt ihmisiltä sen perus maalaisjärjen. Ja siinä ainakin oot oikeassa, että mä harrastan tota mustavalkoista ajattelumallia! Oon vaan niin monta kertaa kokeillut sitä vampaampaa mallia syömisessä ja aina se lipsuu.. :(

      Poista
  24. Kovasti tsemppiä urakkaan! Katoin sitä jaksoa missä olit ja mielestäni olet tosi aidon ja lämpimän oloinen ihminen! Laihduit silloin hirmuisesti ja nyt on kilot hiipinyt takaisin; tiedän miltä se tuntuu :( Laihduin ite aikanani yli 20 kiloa karppaamalla, ja kas vain, tuli 26 kiloa takaisin :) No, tässä ei muuta voi kuin yrittää uudestaan ja toivon vaan, että tämä on viimeinen kerta, kun mun tarvii laihduttaa, niin kova urakka se on. Oletko kokeillut karppaamista? Kaikki ei siitä tietenkään tykkää, mutta siinä on paljon hyviä puolia, kuten se, että saa syödä oikeasti hyvää ruokaa, monipuolisesti, ja sen voi pitää yllä myöskin (no tähän voi tietenkin sanoa, että miksi sitten lihoin takaisin, mutta siihen oli kyllä oikeasti muita syitä). Enkä nyt tarkoita mitään pekonia ja munia- ruokavaliota vaan paljon kasviksia, marjoja, lihaa, kalaa, ym. ja ei tarvitse syödäkään niin usein, kun se kunnon ateria pitää nälän poissa. Ja makeannälkään sitten voi leipoa vaikka karppikakun, karppaus-sivuilta löytyy ihania ohjeita pizzaan ym, lähes hiilaritonta. Ei siis tarvitse elää missään kiellossa koko ajan. Karppaus sopii mielestäni paremmin ns. normielämään, ei tarvitse olla minuutilleen kolmen tunnin välein syömässä ja laskemassa kaloreita, vaan syö silloin, kun on nälkä. Kun karppaa, niin ei olekaan koko ajan nälkä -> syö vähemmän -> ruokalaskut pienenee :) Joku voi olla tietenkin eri mieltä, mutta näillä mä olen onnistunut ennen ja nyt on taas kovalla vauhdilla menty eteenpäin. Mitä ruuan hintoihin tulee niin aivan oikeassa olet, kallista on ja itse en tykkää Lidlin valikoimasta/laadusta, mutta jostakin on tingittävä. Mutta tosiaan tsemppiä painonpudotukseen, ku olet sen kerran tehnyt, niin tiedät että sulla on siihen rahkeita joten onnistut varmasti myös tällä kertaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa!
      Mä oon jotenkin aina karttanut tota karppaamista, en tiedä miksi. Ehkä just se pekoni kananmuna juusto- yhdistelmä on saanut mut kammoamaan sitä :D
      Kiitos vinkistäsi! Tällä hetkellä mä yritän syödä ihan normaaleja ruokia, koska mä en oo oikeastaan koskaan tehnyt niin.. Aina on ollut dieetti tai sit noutoruokaa... Nyt ekaa kertaa elämässä ihan oikeaa kotiruokaa! Just nyt on kinkkukiusaus uunissa ja fetasalaattia siihen lisukkeeks :)

      Poista
  25. Ja jos kaalikeittoa kammoaa, niin ihan perusruoistakin saa helposti käännettyä himpun verran terveellisemmän vaihtoehdon. Esim. perus makaronilaatikko on helppo tuunata: jauheliha on kallista, mutta on vain yks osa. Makaroni on halpoja, laita niitä himpun verran normia enemmän. Lisäks sekaan voi heittää porkkanaa ja kaalia, ne on halpoja. Tee iso laatikko, jota syö muutaman päivän. Ja vaikka sitä jauhelihaa on suhteessa vähän vähemmän, niin kasvikset keventää sitä perus hiilarilaatikkoa.

    Ja mikä tärkeintä mun mielestä, niin jos diettaat ja rahaa ei ole, niin jostainhan sitä on tingittävä. Tottakai hamppari voittaa kaalikeiton kenen tahansa mielestä, mutta sit siinä vaiheessa on tehtävä valintoja.. Tuskin kovin moni muukaan aluks nauttii esim. superdietin uusista ruoista, jotka on kaiken lisäks kalliilla ostanut. Ite en ainakaan söin parsakaalia, rahkaa, kaalia tms huvikseen. Tekosyitähän tästä maailmasta löytyy ja joskus tietyt elämäntilanteet vaan vaatii enemmän työtä, uhrauksia ja vaihtoehtoja tuloksien eteen. Tsemppiä kaikille! :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä! Makaroonilaatikkoahan voisi tuunata vaikka porkkanalla, hyvä idea!!
      Ja kiitos tsempistä :)

      Poista
  26. Onneksi on blogeja, laihduttajien ideoiden levittäjiä! Katja, löysin tämän postauksen ja halusin kommentoida, koska mietiskelen ihan samoja asioita kuin sinä -ruoka on kallista. Herkutkin nostavat ruokakorin hintaa, mutta jo perusraaka-aineista saa maksaa. Mitä pohjoisemmaksi Suomea mennään, sitä kalliimmaksi käyvät tuonti kasvikset ja hedelmät ja ohjatut liikunatryhmät käyvät harvinaisemmiksi. Laihdutusteollisuudella: lehdillä, kirjoilla, ohjaajilla, laihdutuslääketeollisuudella ym.menee hyvin. Ymmärrän täysin, että työttömällä on miettiminen ruoan hinnan kanssa, kun näin on työssäkäyvällä duunarillakin. Varsinkin kun lisähaasteeksi muodostuu kaksi teiniä, joille ei mikä tahansa kelpaakaan ja ravintoaineitakin pitäisi saada. En kritisoi Juttaa tai ketään muutakaan fitness-alan ammattilaista, joka tietää miten laihdutetaan kuluttamatta lihasta -mutta minä en voi hankkia proteiinipatukoita, jokapäiväisiä rahkoja, kalliita "puhtaita" lihoja, erikoissuoloja, lisäravinteita -vaikka haluaisinkin. En voi syödä aina eri ruokaa kuin perheeni -meillä pitää pärjätä samalla ruoalla. Olen keksinyt jotain pieniä kikkoja, vaikka olen urakkani alussa -suunnittelen viikon ruokalistan etukäteen, lasken sille hinnan, otan huomioon lasten koulupäivät (kiitos Suomen valtiolle vielä kerran ilmaisesta kouluruokailusta se ei ole itsestäänselvyys), suosin peruskotiruokaa, jota vielä kevennän -keittoja, pakastevihanneksia, lihan puolittelen ruokiin, suosin kauden kasviksia (laiton jääkaapin oveen Yhteishyvästä saadun esitteen kauden kasviksista), leivon itse (kun kerkeän), kerään marjoja ja sieniä, yksi perheessä kalastaa (vaikka ahvenia), mitään ei heitetä hukkaan..Ei ole jugurtteja, muroja, mehuja, mehukeittoja, tuontierikoisuuksia. Ei tällä ruokavaliolla naisen lihaksia kasvateta, sen olen jo hyväksynyt -ja ainakin aluksi vaatii kohtuutonta ponnistelua miettiä viikon ruoat -jotka on varaa ostaa ja jotka maistuvat koko perheelle. Liikunnastakin säästän. En voi mennä kovin hintaville saleille tai ostaa personal trainerin tunteja (tiedoksi: ei ole varaa myöskään juhlia pt:n hinnan edestä), eikä meillä täällä sellaisia olekaan. Itse opetellen, työpaikka-alennusta käyttäen yritän käyttää salia. Lenkkeilen maastossa, käytän mäkiä hyvökseni. Jumppaan kotona. Jos jossain on edullinen ryhmä tai jopa ilmainen käytän sitä. Yritän jatkuvasti tehdä hyötyliikuntaa (kotityöt, kauppamatkat) Katja, kirjoitit tärkeästä asiasta ja osaat kirjoittaa inspiroivasti -siksi alankin seurata sinua blogissani :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama vika, ei ole varaa syödä kahta eri ruokaa. Äitini on onneksi maailman paras ja kerää mulle mustikat ja puolukat pakkaseen :)

      Poista
  27. Voitko noudattaa oma dieettia melkein oikein? Jos vaihdat kalliit palautusnuomat, rahkat, puddingit ym ainakin osittain esim. valkuaismunakkaaseen tai keitettyihin valkuaisiin? 3ssa valkuaisessa on 18 grammaa protskua ja vain alle 50 kcal :) Munakkaaseen voi laittaa vaikka sipulia, tomaattia, (fetaa) tms niin ei tuu kalliiks! Keltuaiset kannattaa toki unohtaa jos haluaa kalorit alas :) Ja hyvin voi noudattaa ruokavalioo vaikka jotain aineita ei aina ole. Kokonaisuus ratkaisee! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en oo tällä hetkellä enää superdieetillä. Yhtenä syynä ettei ole varaa, toinen syy ettei mun maha kestä maitorahkaa niin suurta määrää päivässä..
      Mun täytyy myöntää etten voi sietää kananmunaa :D Mä syön sitä ihan pakon edessä ja nyt pitää yrittää löytää ruokavalioon ruokia joista oikeasti pidän. Kiitos vinkistä kuitenkin! Voi mun ukolle tehdä tollasen, koska hän taas tykkää kananmunista :)

      Poista
    2. Toki on parempi muuttaa pikkuhiljaa ruokatottumuksia eikä olla millään supertiukalla "dieetillä"! :) Maitotuotteita ei kannatakaan älyttömästi syödä. Toivottavasti saat pikkuhiljaa muutettua ruokailuja terveellisemmäksi niin kyllä se paino alkaa lopulta tasaantuun oikeisiin lukuihin :) Varmaan nyt auttaa kun arki alkaa vaikka sun ala onkin aika hurja kun herkkuja vilisee silmien edessä koko ajan... Säännölliset ruoka-ajat ja oikeat annoskoot niin oot jo pitkällä! :) Tsemppiä! :)

      Poista
  28. Kirjoitin pitkän kommentin, mutta se katosi... Eli tarkoituksenani oli kirjoittaa omasta dieettiruokavaliosta ja sen hinnasta + tietysti tuloksista.

    Ruokavalio: aamulla kaurapuuroa lautasellinen (40 g kuivapaino) ja kauraleipäviipale leikkeleellä (2 kpl), ruukkusalaatilla ja kurkulla (salaattia 2 lehdykkää ja kurkkuviipaleita 4-10) TAI maitorahka Xtra 150 g + pakastemarjoja 100 g tai ananaspurkista puolet (pikkupurkki) sekä maitolasillinen. Lounaaksi salaattia, jossa on ruukku- tai jäävuorisalaattia, minitomaatteja ja kurkkua sekä broilerin rintafilettä/suikaleita (GMO-vapaa), naudan tai hevosen lihaa tai kalaa 100 g ja maitoa tai piimää lasillinen. Välipalaksi leipäviipale, jonka päällä esim. kevytjuustoa tai leikkelettä ja vihanneksia ja normaali jogurtti sekä maitolasi. Päivällinen samalla tavalla kuin lounas paitsi että saatan vaihtaa lihan kasvisruokaan (mm. pinaattia, sipulia, porkkanaa, vihreitä ja punaisia linssejä pannulla) 100 g ja lisään perunaa/pastaa/riisiä täysjyvänä. Mukaan taas maitoa tai piimää. Iltapalaksi turkkilaista jogurttia ja ripaus hunajaa sekä 100 g jotain hyvää (jäätelöä, karkkia, suklaata mitä mieli nyt tekee). Tärkeintä tuon herkun syömisessä on mielestäni se, että ajattelen näin: "minulla on lupa syödä se eikä se kaada mitään ja se ei ole pahasta". Kuulostaa hullulta, mutta toimii minulla enkä halaja lisää.

    Olen laskenut, että päivän syömisten hinnaksi tulee noin 10 euroa. Tähän hintaan en ole sisältänyt riisiä tai pastaa, koska ne purkit kestää viikkoja ja ostohinta on pieni. Kuussa tekee yhteensä 280 euroa, mutta 330 on realistinen, jos haluan joskus syödä ulkona pari kertaa kuussa.

    Tällä ruokavaliomallilla olen saanut tiputettua 125 kg:sta (olen 176 cm pitkä) 75 kiloon, eli 50 kg. Samaan aikaan olen toki käynyt salilla 3 krt/vko ja saliohjelmaa on muutettu kerran kuussa, jotta lihakset eivät lopeta kehittymistä kesken ja kävellyt 5-10 km lenkkejä päivittäin. Aiemmin olen vain yrittänyt laihduttaa siinä onnistumatta ja olen kärsinyt ahmimishäiriöstä. Minulla oli aiemmin ns. hyvät ja pahat ruoat ja koin suurta morkkista, jos olin sortunut pahoihin ruokiin. Ravitsemusterapeutilta sain apua ajatusmallin muuttamiseen, että saan syödä kohtuullisesti hyvää päivittäin. Kun tämä ajatus muuttui, alkoi paino tippua ja ruokailuihin tuli järkeä.

    VastaaPoista